1-TÜTEL LOGO-5

TÜTEL (Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı), 2013 yılında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında resmî olarak imzalanan Güdümlü Proje Desteği kapsamında kurulmuş bir laboratuvardır. BİLGEM bünyesinde laboratuvarların kurulmasıyla 2017 yılında BİLGEM çatısı altında faaliyetlerine başlayan TÜTEL, mikroelektronik alanında ülkemize önemli bir know-how sağlamayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, araştırmacılar, firmalar, üniversiteler ve vatandaşlar olmak üzere ülkemizdeki tüm paydaşların faydalanabileceği bir ekosistem oluşturmayı amaçlamaktadır.

Mikrolektronik alanında öncü bir rol oynayan TÜTEL, tümdevre tasarımı konusunda uzmanlaşmış bir laboratuvar olarak dijital tasarım projeleri, rastgele sayı üreteçleri, alıcı-verici tümdevre tasarımları gibi çeşitli çalışmalar gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Nesnelerin İnterneti (IoT) sistemleri için düşük güçte çalışan güvenli bir işlemci tasarımı ve yapay zekâ algoritmalarının donanım seviyesindeki çip akışında tasarlanması üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

TÜTEL tasarladığı ekosistemin amacına paralel olarak, gerçekleştirdiği eğitim faaliyetlerinin yanı sıra tümdevre tasarımı, geliştirme, test ve üretim olanakları konularında prototip ve kavram ispatı düzeyinde çeşitli hizmetler sunmaktadır. Yüksek kalitede hizmet ve güvenilirlik ilkesiyle hareket eden TÜTEL, sektördeki gelişmeleri takip ederek müşterilerine en iyi çözümleri sunmaya devam etmektedir.

TÜTEL, teknolojik liderliği, yenilikçi çözümleri ve güçlü Ar-Ge kabiliyetleriyle, sektöre en son teknolojik gelişmelerle uyumlu çözümler sunarak mikroelektronik alanına olan ilgiyi ve ülke genelinde bu alandaki farkındalığı arttırma misyonuyla çalışmalarına devam etmektedir.

TÜTEL

Vizyon ve Misyon

Vizyon

Mikroelektronik alanında tüm paydaşları bir ekosistem içinde buluşturarak, ülkemizin ihtiyacı olan kritik tümdevre teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacak eğitim, tasarım, geliştirme, test ve üretim altyapısını, araştırma ve yenilikçilik kültürü ile harmanlayarak sürdürülebilir ekonomiye kazandırmak.

Misyon

Doğu Marmara Bölgesi’nden başlayarak ülkemizde mikroelektronikle ilişkili tüm paydaşların ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlayarak, bu ihtiyaçlara ve olası fırsatlara odaklanan, uluslararası camiada faaliyet gösteren muadilleri ile etkileşime açık bir laboratuvar kurmak. Böylece, ekosistemdeki tüm paydaşların yararlanacağı eğitim, tasarım, geliştirme, test, üretim ve farkındalık konularında hizmetler sunmak ve ülkemizin mikroelektronik alanında teknolojik bağımsızlığa kavuşmasını sağlamak.

BTE

Tarihçe

2023


BTE, savunma ve güvenlik kapsamında siber güvenlik, bilgi güvenliği, yazılım güvenliği, akıllı sistemler ve yazılım geliştirme gibi alanlarda projeler yürütmeye devam etmektedir. 

2023

2022


Millî Muharip Uçağı (MMU) Projesi kapsamında, Avionics Bilgi Ekranı Yazılımı geliştirildi. Bu yazılım ile uçak pilotlarının, hava taarruz sistemleri ve aviyonikler ile ilgili önemli bilgilere hızlı ve doğru bir şekilde erişebilmesi hedeflendi.

TCG Kınalıada Gemisi için Akustik Sinyal İşleme Sistemi çalışmaları kapsamında geminin su altı sesleri için algoritma geliştirildi.

Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik Çalıştayı düzenlendi.

Yapay zekâ alanında Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) platformu çalışmaları gerçekleştirildi. Bu proje sayesinde, sanayi tesisleri için veri analizi, tahminleme ve arıza önceden tespit gibi birçok önemli fonksiyon gerçekleştirilebilir hâle geldi.

2022 yılında başlanan önemli projelerden bazıları:
– THULAB Laboratuvar Altyapısı
– TBMM TTBS Projesi
– Canlı Konuşma Analizi Sistemi (CAKAS)
– Endüstriyel Büyük Veri Yönetim Sistemi (EBVYS)
– SAFİR Bulut
– SAFİR Zekâ
– Helikopter Takip Sistemi (HeliTR)
– Bütünleşik Sonar Sistemi (BOSS)
– Millî Muharrip Uçak (MMU) Bütünleşik İşlemci Ünitesi Projesi (BÜİT) Kritik Komponentler
– Millî Muharrip Uçak (MMU) Yaşam Destek Sistemi
– DHMİ-AtcTRsim Kurulumu Ar-Ge
– DHMİ AZANS ÇARE Sistemi Kurulumu

2022

2021


Savunma sanayisi alanındaki faaliyetlere devam edilirken bu kapsamda kritik bileşenlerin yerli üretimine odaklanıldı. Yerli imkanlarla RF ve mikrodalga modülleri, çip-on-board kartları, güç modülleri ve diğer bileşenler üretildi.

2021 yılında başlanan önemli projelerden bazıları:
– Geniş Bantlı Pasif Yayın Algılama Sistemi (PARSİS)
– Multistatik Radar Yetenek Kazanım (MSR-YK)
– Mobil Sahil Gözetleme Sistemi (MSGS)
– Çok Boyutlu Telsiz Haberleşme İşaret Analiz Platformu (KAŞİF) Ürünleştirme
– MMU Weather Detection (WDF)
– Yüksek Güçlü Mikrodalga Sistemleri (YÜGEM-SİS)
– Skandiyum Katkılı Dispenser Katot Geliştirme Projesi (SC-KAT)
– SAFİR Depo
– TSK Bulut Bilişim Danışmanlık Hizmeti
– Millî Üretim Entegre Su Altı Savaş Yönetim Sistemi AKYA Torpidosu Entegrasyonu (MÜREN-AKYA)
– Millî Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi AY Sınıfı Uygulaması AKYA Torpidosu Entegrasyonu (MÜREN-AY-AKYA)
– İnsansız Mayın Tespit Aracı (İMTA)
– Sualtı Akustik Modem (SAM)
– Mini Otonom Suüstü Aracı (MOSA)
– Dijital Sualtı Telefonu (DSATEL)
– Millî ATC Ar-Ge Projesi (MİLAT)

2021

2020


“Uluslararası İş Birliği Destekli Millî Bulut Altyapısı” çalışmaları kapsamında, Türkiye’nin bulut bilişim alanında dışa bağımlılığını azaltarak millî bir bulut bilişim altyapısı oluşturmak üzere çalışmalar yapıldı.

“Büyük Veri ve Yapay Zekâ Destekli Finansal Teknolojiler” çalışmaları kapsamında, finansal sektördeki firmaların, büyük veri ve yapay zekâ teknolojilerini kullanarak verimliliklerini artırmaları amaçlandı.

“Yapay Zekâ Destekli Siber Güvenlik” çalışmaları kapsamında, yapay zekâ teknolojilerinin siber güvenlikte kullanımını araştırmaları ve siber saldırılara karşı koruma yöntemlerini geliştirmeleri amaçlandı.

“Endüstriyel Kontrol Sistemleri Siber Güvenlik” çalışmaları kapsamında, endüstriyel kontrol sistemlerindeki siber güvenlik açıklarının tespit edilmesi ve bu açıkların giderilmesi için çalışmalar yapıldı.

“Siber Güvenlik Konusunda Yetkinlik Kazandırılması” çalışmaları kapsamında, siber güvenlik konusunda uzmanlaşmış personel yetiştirilmesi amaçlandı. Proje kapsamında, siber güvenlik eğitimleri verildi ve siber güvenlik alanında uzmanlaşmış personel yetiştirildi.

2020 yılında başlanan önemli projelerden bazıları:
– İleri Sayısal Radyolink Bileşenleri Geliştirme
– DHMİ – ATC Portal Projesi
– HumanE-AI-Net
– Gümrük Tarama Ağı Bulut Depolama ve Görüntü Analiz Sistemi (GÜMSİS)
– Doğrusal Olmayan Bileşen Tespit Sistemi (NLJD-LOR)
– MİLGEM Degaussing (D/G) Sistemi Tedarik Projesi

2020

BTE

Organizasyon Şeması

TÜTEL

Altyapımız

Tümdevre Eğitim Laboratuvarı

TÜTEL bünyesinde bulunan Tümdevre Eğitim Laboratuvarı, sektördeki araştırmacıların mikroelektronik alanda eğitim almalarını sağlamak için modern ekipmanlarla donatılmıştır. Bu laboratuvar, tümdevre tasarımı konusunda temel becerilerin kazanılmasına yönelik pratik eğitim imkânı sunmaktadır.

Tümdevre Tasarım Laboratuvarı

TÜTEL’in Tümdevre Tasarım Laboratuvarı, dijital tasarım projeleri, rastgele sayı üreteçleri, alıcı-verici tümdevre tasarımları gibi çeşitli çalışmalara ev sahipliği yapmaktadır. Laboratuvarda gelişmiş tasarım araçları ve simülasyon yazılımları kullanılarak yenilikçi ve özgün çözümler tasarlanmaktadır.

Tümdevre Test Laboratuvarı

TÜTEL’in Tümdevre Test Laboratuvarı, tasarlanan tümdevrelerin performans ve güvenilirlik testlerinin gerçekleştirildiği bir birimdir. Bu laboratuvar, ileri düzey test ekipmanları ve analiz cihazlarıyla donatılmış olup, tümdevrelerin kalitesini ve uyumluluğunu doğrulamak için kapsamlı test süreçleri yürütmektedir.

Temiz Oda Sistemleri

TÜTEL bünyesinde bulunan temiz oda, mikroelektronik devrelerin hassas üretim ve karakterizasyon süreçlerinin gerçekleştirildiği bir ortamdır. Kontrollü bir ortamda toz ve parçacıkların minimize edildiği temiz oda, yüksek hassasiyet gerektiren işlemler için ideal bir çalışma alanı sunmaktadır.

BTE

Kalite Yönetim Sistemi

BTE, TÜBİTAK BİLGEM’in uygulamayı benimsediği aşağıdaki kalite standartları kılavuzluğunda kalite yönetimini gerçekleştirir:
  • ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standardı
  • AQAP 2110 Tasarım, Geliştirme ve Üretim için NATO Kalite Güvence Gereksinimleri
  • AQAP 2210 NATO İlave Yazılım Kalite Güvence Gerekleri
  • CMMI Tümleşik Yetenek Olgunluk Modeli
  • ISO 12207:2017 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri
  • ISO/IEC/IEEE 15288:2015 Sistem ve Yazılım Mühendisliği – Sistem Yaşam Döngüsü Süreçleri
  • IEEE 1220:2005 Sistem Mühendisliği Süreçleri
  • ISO/IEC 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
  • PMI PMBOK 6th Edition – Proje Yönetimi
  • ANSI/EIA 649 Konfigürasyon Yönetimi
  • MIL-STD-973 Konfigürasyon Yönetimi
  • AS 9100D:2016 Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayi Gereksinimleri Kalite Yönetim Sistemi Standardı

Menü

Bizi Takip Edin

© 2024 TÜBİTAK BİLGEM | Her Hakkı Saklıdır.