1-TÜTEL LOGO-5

TÜTEL

EUPILOT

The European Pilot (EUPILOT) Projesi

The European Pilot (EUPILOT) Projesi, Barcelona Computing Center liderliğindeki uluslararası bir konsorsiyum tarafından yürütülen ve içinde TÜBİTAK’ın da yer aldığı bir projedir. Bu proje, Horizon 2020 EuroHPC-RIA çağrısı kapsamında başlatılmış olup bir hızlandırıcı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Hızlandırıcılar, modern Yüksek Performanslı Bilgi İşlem (HPC) sistemlerinde performansın büyük bir kısmını sağlamakta ve Exascale sistemlerinin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Bu proje, Avrupa tarafından tasarlanan, uygulanan ve üretilen HPC ve Yüksek Performanslı Veri Analitiği (HPDA) (AI, ML, DL) hızlandırıcılarının ilk örneğini sunmayı hedeflemektedir.

The European Pilot, PCIe Gen 6.0 veya CXL 3.0 üzerinden herhangi bir genel amaçlı işlemciye (CPU) bağlanan RISC-V hızlandırıcılarına dayalı tamamen Avrupalı bir tam yığın yazılımını, açık kaynak yazılım (SW) ve açık kaynak donanım (HW) ile birleştirmektedir. Hızlandırıcılar, Global Foundries’in 12 nm gelişmiş silikon teknolojisinde üretilecektir. Proje, RISC-V ekosistemine yönelik ara yazılım, derleyiciler ve araçlar dâhil olmak üzere eksiksiz bir yazılım yığınında anahtar uygulamaları ve kitaplıkları çalıştırmak için SW / HW ortak tasarımını bir araya getirmektedir.

The European Pilot Projesi, EPI, MEEP, POP2 CoE, EuroEXA ve ExaNeSt gibi diğer Avrupa projelerinden yararlanan ve geliştiren bir prototip üretmeyi amaçlamaktadır. Proje, mevcut IP, FPGA tabanlı donanım emülasyonu ve gerçek ASIC prototiplerini birleştirerek, donanım ve yazılımın fizibilitesini gösteren bir kombinasyonla gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında, AI’dan HPC’ye kadar çeşitli uygulamalar kullanılacak olup agresif ASIC uygulaması Avrupa’da üretilen en küçük teknoloji düğümü olacak ve yakın gelecekteki HPC uygulamalarına kolayca uyarlanabilecektir.

The European Pilot Projesi’nin ana bileşenleri Figür 1’de gösterilmektedir. TÜBİTAK olarak projedeki görevlerimiz aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

  1. HPC ve AI (Yapay Zekâ) uygulamalarının geliştirilmesi için hızlandırıcı sistemi ve emülatörü üzerinde moleküler dinamik denklemlerinin çözümü.
  2. Hızlandırıcı sistemi için gereken Bandgap IP, sıcaklık ve voltaj sensörü ile bu sensörü kontrol eden dijital blok tasarımının Global Foundries (GF) 12nm teknolojisi kullanılarak tasarlanması ve sisteme entegrasyonu.
  3. MLS ve VEC çiplerinde kullanılacak PHY ve IP modüllerinin testini gerçekleştirecek test çip kontrolörünün tasarımı.
  4. Vektör ve MLS çiplerinin GF12nm teknolojisi kullanılarak arka plan tasarımı ve sisteme entegrasyonu aşamalarında destek verilmesi.

https://eupilot.eu/

tütel eupilot

Menü

Bizi Takip Edin

© 2024 TÜBİTAK BİLGEM | Her Hakkı Saklıdır.